Nevidiaci farbili schody, aby upozornili na bariéry v mestách a obciach

29.07.2009 Levoča

Levoča 29. júla (TASR) - Nevidiaci z rôznych kútov Slovenska natierali dnes popoludní schody na sídliskách i v centre Levoče v rámci kampane za odstraňovanie bariér, ktoré im sťažujú integráciu a samostatný pohyb.
Podujatie nazvané \"Natri si svoj schod\" pripravila Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS).
\"Nedodržiava sa metodika, budujú sa rôzne dlažby a človek, ktorý sa naučí pohybovať v jednom meste, v druhom bude úplne stratený. Robia sa viaceré základné chyby, čo si projektant, ktorý nemá vzdelanie v oblasti mobility nevidiacich, ani neuvedomí. Niektoré opatrenia môžu nasmerovať nevidiaceho rovno pod kolesá áut namiesto na zebru, \" povedala pre TASR Ivana Balážová z ÚNSS. Na otázku aké sú východiská, odpovedala, že odporúčania smerujú na samosprávy, aby pri rekonštrukciách alebo výstavbe nových komunikácií v mestách a obciach pamätali na nevidiacich občanov. Spresnila, že špecifické úpravy na priechodoch pre chodcov sú zakotvené aj v novej vyhláške 9/2009. Na margo pozitívnych príkladov uviedla, že dobré skúsenosti majú napríklad v Bratislave, ale aj v Trnave sa robí debarierizácia mesta. \"Nedávno nás prizvali k riešeniu jednej z križovatiek v Prešove, ktorá bola urobená dosť zle. Na základe toho sme konzultovali ďalšie veľké stavby. Rekonštruuje sa napríklad Okružná, a tá bude naozaj dobre urobená podľa projektu, ktorý nám prešiel rukami\". Na otázku, aká situácia je v Levoči, ktorá je slovenským centrom nevidiacich, Balážová odpovedala, že rekonštruovať sa má námestie, takže ÚNSS upozornila na to, aby boli dodržané vodiace pásy. Vďaka ním môžu nevidiaci za pomoci bielej palice sledovať trasu, ktorú si vybrali.
Natieraním schodov kontrastnou čierno-žltou farbou apelovali dnes členovia ÚNSS na odstraňovanie bariér. Kontrastné označovanie totiž pomáha zvýšiť bezpečnosť pohybu nielen ľuďom so zrakovým postihnutím, ale aj širokej verejnosti. Cieľom akcie \"Natri si svoj schod\" bolo zvýšiť informovanosť o potrebách a možných riešeniach architektonických bariér v prospech ľudí so zrakovým postihnutím.
\"Svoj\" schod natrel v centre Levoče za pomoci asistenta aj gymnazista Ondrej Rosík z obce Jasenie v okrese Brezno. Ako povedal pre TASR, \"ak sa farba zošúcha, môžem prísť opäť. Chceme, aby sme sa mohli v mestách samostatne pohybovať, aby tých bariér bolo čo najmenej\".
 

Vyberte región